Delești este o comună în județul Vaslui, Moldova, România, formată din satele Albești, Delești (reședința), Fundătura, Hârsova, Mânăstirea și Răduiești.

Comuna Delești este situată la 17 km de municipiul Vaslui, în partea de sud-vest a Podișului Central Moldovenesc, fiind străbătută de râul Buda. Localitatea este cunoscută din anul 1772, aparținând ocoalelor Stemnic și Racova.

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Delești se ridică la 1.861 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.358 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (92,58%), iar pentru 7,15% nu se cunoaște apartenența etnică. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (92,32%), iar pentru 7,15% nu se cunoaște apartenența confesională.

Comuna Delești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Daniel Dobranici, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:

Obiective turistice: Biserica de lemn „Sfântul Gheorghe” din Răduiești, Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Mânăstirea, Rezervația de „Stejar pletos Hârboanca” din Delești.

Evenimente locale: „Duminica Mare” - Hramul satului Delești, „Adormirea Maicii Domnului” (15 august) - Hramul satului Hârșova, ''Buna-Vestire'' (25 martie) - Hramul satului Delești.